Η διαδικασία της αξιολόγησης αποτελείται από τα παρακάτω μέρη:
Στο πρώτο μέρος της αξιολόγησης πραγματοποιείται μια συνάντηση με τους γονείς/ κηδεμόνες (χωρίς την παρουσία του παιδιού), ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες πληροφορίες όσον αφορά το ιστορικό του παιδιού.
Στο δεύτερο μέρος της αξιολόγησης, γίνεται η κλινική παρατήρηση του παιδιού από τον θεραπευτή, όπου το παιδί αρχικά είναι ελεύθερο να εξερευνήσει τον χώρο θεραπείας. Η συγκεκριμένη διαδικασία κρίνεται απαραίτητη, καθώς ο θεραπευτής συλλέγει πληροφορίες για την συμπεριφορά του παιδιού, τις επικοινωνιακές του δεξιότητες και τον τρόπο προσέγγισης του στα παιχνίδια. Έπειτα, ο θεραπευτής εφαρμόζει αξιολογητικά εργαλεία (άτυπα ή σταθμισμένα), με στόχο την συλλογή περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί (εάν κριθεί απαραίτητο, θα δοθούν στους γονείς ερωτηματολόγια τα οποία θα πρέπει να συμπληρωθούν και να επιστραφούν στον θεραπευτή για περαιτέρω αξιολόγηση).
Τέλος, προγραμματίζεται μια ακόμη συνάντηση του θεραπευτή με τους γονείς, ώστε να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και τους στόχους παρέμβασης.
Αναφορικά με την γραπτή αναφορά αξιολόγησης, θα καταγράφονται και θα αναλύονται επεξηγηματικά τα αποτελέσματα, τόσο από την κλινική παρατήρηση, όσο και από τα αξιολογητικά τεστ, όπως επίσης, οι σημαντικές πληροφορίες που συλλέχθηκαν κατά την συνέντευξη με τους γονείς και τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν.