Πως η περιποίηση των μαλλιών μπορεί να γίνει μια θετική εμπειρία

«Το παιδί μου κλαίει όταν επισκεπτόμαστε το κομμωτήριο», «Το παιδί μου φοβάται όταν βλέπει το ψαλίδι κουρέματος», «Ακόμα και να περάσουμε έξω από το κομμωτήριο, το παιδί ξεκινά να ουρλιάζει».

Τι να κάνω;

Πολλά παιδιά δυσκολεύονται να ελέγξουν την αίσθηση της κομμένης τρίχας στο κεφάλι και στο λαιμό τους. Άλλα παιδιά μπορεί να ερμηνεύσουν το ελαφρύ άγγιγμα του νερού στο κεφάλι τους, της χτένας στα μαλλιά τους ή το ψαλίδι κοντά στο λαιμό ή στους κροτάφους, ως επώδυνο ή επικίνδυνο. Άλλα παιδιά τρομάζουν όταν το κεφάλι τους γέρνει πίσω κατά το ξέπλυμα των μαλλιών και άλλα παιδιά δυσκολεύονται απλώς να παραμείνουν καθιστοί και ακίνητοι κατά την περιποίηση των μαλλιών τους. Συνήθως τις δυσκολίες αυτές τις συναντάμε είτε σε παιδιά τα οποία έχουν διαταραχές στην αισθητηριακή επεξεργασία ή ρύθμιση, είτε σε παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές (π.χ. παιδιά στο φάσμα αυτισμού, ΔΕΠ-Υ κ.α.).

Θα θέλατε να γίνει το κούρεμα πιο ανεκτό και διασκεδαστικό για το παιδί σας, όμως δεν γνωρίζετε τον τρόπο; Υπάρχουν πολλές στρατηγικές τις οποίες θα μπορούσατε να δοκιμάσετε ώστε να βοηθήσετε το παιδί σας να εξοικειωθεί με τη διαδικασία του κουρέματος των μαλλιών. Επιλέξαμε και σας παραθέτουμε μερικές:

Για προστασία στα ιδιοδεκτικά και αισθουσαία ερεθίσματα:

  1. Προσφέρετε μια σταθερή επιφάνεια για να τοποθετήσει τα πόδια του κατά τη διάρκεια της περιποίησης μαλλιών. Αφήστε το παιδί να σταθεί στην καρέκλα ή στο πάτωμα, αν η καρέκλα του προκαλεί ανησυχία.
  2. Χρησιμοποιήστε ένα μπουκαλάκι σπρέι νερού για να βρέξετε τα μαλλιά του, αντί να γέρνει το κεφάλι προς τα πίσω.
  3. Τοποθετήστε ένα βαρύ λούτρινο ζωάκι ή μαξιλάρι στην αγκαλιά του παιδιού σας.

Για προστασία από απτικά ερεθίσματα:

  1. Δοκιμάστε μια πετσέτα αντί για την πλαστική κάπα του κομμωτηρίου. Το πλαστικό ή το κούμπωμα με βέλκρο, μπορεί να είναι ακόμα πιο ερεθιστικό από τα μαλλιά που πέφτουν στο λαιμό.
  2. Χρησιμοποιήστε πιστολάκι ή σκουπίστε τα κομμένα μαλλιά αμέσως μετά το κούρεμα.
  3. Παρατηρήστε αν το παιδί προτιμά το κόψιμο μαλλιών με το ψαλίδι ή με την ξυριστική μηχανή.
  4. Καλή ιδέα είναι να πάρετε μαζί σας μια επιπλέον μπλούζα για να αλλάξει το παιδί μετά το κούρεμα στην περίπτωση που χρειαστεί.
  5. Εάν θα χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρική κουρευτική μηχανή αφήστε το παιδί σας να την αγγίξει, να την κρατήσει στα χέρια του και να την εξετάσει (ενώ η μηχανή βρίσκεται σε θέση απενεργοποίησης), για να αυξήσει την εξοικείωση του.
  6. Επιτρέψτε στο παιδί να ανάψει την κουρευτική μηχανή και δώστε του να την κρατήσει στα χέρια του, ώστε να βιώσει τους κραδασμούς πριν από το κούρεμα όσες φορές χρειαστεί.

Για προστασία από ακουστικά ερεθίσματα:

  1. Προειδοποιήστε το παιδί για κάθε φορά που θα ανοίξετε την μηχανή, για αποφυγή των εκπλήξεων (π.χ. «Θα ανοίξω την κουρευτική μηχανή και θα κάνει θόρυβο», «Θα κόψω τα μαλλιά κοντά στο αυτί σου»).
  2. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ωτοασπίδες ή τα ακουστικά και να αποκλείσετε το θόρυβο, ή το νερό στα αυτιά.
  3. Επιλέξτε ένα απλό χτένισμα για γρήγορο κούρεμα, σε διάστημα που δεν θα υπάρχει φασαρία στο χώρο.
  4. Μπορείτε να τραγουδάτε με το παιδί κάποια αγαπημένα τραγούδια κατά την διαδικασία του κουρέματος.
  5. Εξασκηθείτε στο σπίτι με μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, κάνοντας προετοιμασία κοντά στους κροτάφους και κοντά στα αυτιά.

Για προστασία στα οπτικά ερεθίσματα:

  1. Βοηθητικό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ένα βιβλίο κοινωνικών ιστοριών για το κούρεμα για να προετοιμάσετε το παιδί σας (φωτογραφίες από το κομμωτήριο – μέσα και έξω, κομμωτή, διαδικασία, υλικά – αυτή η διαδικασία ίσως χρειαστεί να κρατήσει για ένα μήνα).
  2. Δείξτε του βίντεο με άλλα παιδιά να κουρεύονται (video modeling).
  3. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να παρακολουθεί την περιποίηση των μαλλιών του στον καθρέφτη.
  4. Μπορείτε να δώσετε επιλογή για να παρακολουθεί την τηλεόραση ή το τάμπλετ κατά τη διαδικασία του κουρέματος.
  5. Γράψτε το ραντεβού για το κούρεμα στο οπτικό ημερολόγιο. Οι οπτικές ενδείξεις μπορούν να μειώσουν το άγχος.
  6. Επισκεφτείτε το κομμωτήριο/ κουρείο αρκετές φορές πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού, ώστε το παιδί να συνηθίσει το χώρο, τους ήχους, τις μυρωδιές και το άτομο που θα το κουρέψει.

Για προστασία στα οσφρητικά ερεθίσματα:

  1. Αποφύγετε τα κομμωτήρια και τα κουρεία με έντονες οσμές/ χημικές ουσίες.
  2. Χρησιμοποιήστε μαλακά ή χωρίς άρωμα σαμπουάν και κοντίσιονερ.

Πηγές:

Biel, L., & Peske, N. (2009). Raising a sensory smart child: The definitive handbook for helping your child with sensory processing issues. Penguin.

Szczech Moser, C. (2008). Book Review: Tools for Tots, Sensory Strategies for Toddlers and Preschoolers by Diana Henry, Maureen Kane-Wineland, and Susan Swindeman.