Πως να βοηθήσω το παιδί μου για να έχει πάντα οργανωμένη τσάντα;

Η διαδικασία οργάνωσης της σχολικής τσάντας, αποτελεί πρόκληση για αρκετά παιδιά. Με την πάροδο του χρόνου, η τσάντα αποτελεί ένα χάος για τα παιδιά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εντοπίσουν τα αντικείμενα που χρειάζονται.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας ώστε να κρατάνε την σχολική τους τσάντα οργανωμένη.

Κάποιοι από αυτούς είναι οι πιο κάτω:

1: Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαλέξει την κατάλληλη τσάντα, η οποία ταιριάζει στις κινητικές δεξιότητές του παιδιού σας και εξυπηρετεί τις ανάγκες των σχολικών απαιτήσεων. Για παράδειγμα, εάν το παιδί δυσκολεύεται με τα φερμουάρ, επιλέξτε τσάντα με αυτοκόλλητο (Velcro).

2: Εάν το παιδί δυσκολεύεται να εντοπίζει τα αντικείμενα που χρειάζεται, επιλέξτε μία τσάντα με λιγότερες θήκες. Ακολούθως, αδειάστε εντελώς την τσάντα και οργανώστε τα απαραίτητα αντικείμενα που χρειάζεται το παιδί για το σχολείο. Αποφασίστε μαζί με το παιδί ποια αντικείμενα θα τοποθετηθούν στην κάθε θήκη ξεχωριστά. Προτιμήστε, η μεγαλύτερες θήκες να περιέχουν τα μεγάλα βιβλία και οι μικρότερες θήκες τα μικρά βιβλία και την κασετίνα.

3: Ένας άλλος τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί σας να διατηρήσει οργανωμένη τη τσάντα του είναι να δημιουργήσετε μαζί μία ζωγραφιά της τσάντας, απεικονίζοντας ή γράφοντας τι περιέχει η κάθε θήκη ξεχωριστά. Αφού φτιάξετε την ζωγραφιά, μπορείτε για εξάσκηση να τοποθετήσετε τα αντικείμενα στην τσάντα βλέποντας την ζωγραφιά. Κρατήστε αντίγραφα της ζωγραφιάς μέσα στην τσάντα και στο σπίτι.

4: Επίσης, μπορείτε να δημιουργήσετε μια λίστα, η οποία θα αναφέρει τοπεριεχόμενο της κάθε θήκης. Η λίστα μπορεί να γίνει γραπτώς αλλά και με εικόνες. Προτείνεται να υπάρχουν αντίγραφα μέσα στην τσάντα και στο σπίτι. Για επιπλέον εξάσκηση, παροτρύνετε το παιδί να ακολουθήσει την συγκεκριμένη λίστα, με απώτερο σκοπό να οργανώσει μόνο του την τσάντα.

5: Η εκτύπωση μικρών εικόνων με το περιεχόμενο της κάθε θήκης, μπορεί επίσης να βοηθήσει, αφού θα τοποθετήσετε τις εικόνες μέσα σε κάθε θήκη (ραφή ή αυτοκόλλητο – Velcro).

Για να μπορεί το παιδί να κρατήσει οργανωμένη την σχολική του τσάντα, θα ήταν καλό να αφιερώσετε χρόνο με το παιδί σας για την συγκεκριμένη διαδικασία, ειδικά τους πρώτους μήνες (τουλάχιστον 2 (δύο) φορές την εβδομάδα). Πρέπει να λάβετε υπόψη ότι, τα παιδιά ίσως χρειαστούν αρκετή εξάσκηση μέχρι να διατηρήσουν τις συγκεκριμένες τεχνικές.

Πηγές:

Amiri, M., Dezfooli, M. S., & Mortezaei, S. R. (2012). Designing an ergonomics backpack for student aged 7-9 with user centred design approach. Work41(Supplement 1), 1193-1201.