Πότε χρειάζεται μια οικογένεια συμβουλευτική υποστήριξη;

Οι λόγοι που ένας γονέας μπορεί να αναζητήσει  συμβουλευτική υποστήριξη, μπορεί να ποικίλουν. Ανάμεσα τους, πολύ απλά θέματα της καθημερινότητας, μέχρι ειδικές δυσκολίες και σύνθετες καταστάσεις στις οποίες ο γονέας μπορεί να αισθανθεί ότι χρειάζεται κάποια πολυεπίπεδη ενημέρωση ή υποστήριξη.

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που κάποιος γονέας μπορεί να αναζητήσει συμβουλευτική στήριξη:

  • Καθοδήγηση και αναζήτηση απλών συμβουλών γύρω από θέματα της καθημερινής ζωής που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας γονέας με το παιδί του (π.χ. δεν θέλει να πάει σχολείο, δεν συνεργάζεται για να ντυθεί, δεν τρώει στο σχολείο κ.α.).
  • Ενημέρωση και καθοδήγηση – μέσα από την συμβουλευτική διαδικασία – γύρω από τα αναπτυξιακά στάδια που περνάει ένα παιδί και την κατάλληλη προσαρμογή της συμπεριφοράς του γονέα σε αυτά (π.χ. πότε και ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος για να κόψει το παιδί την πάνα ή την πιπίλα, πότε να τρώει μόνο του, να ντύνεται, να κάνει μπάνιο κ.α.).
  • Συζήτηση και εισήγηση κατάλληλων μεθόδων αντιμετώπισης συναισθηματικών και συμπεριφορικών δυσκολιών που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα παιδί σε οποιαδήποτε αναπτυξιακή περίοδο. Οι πιο συχνές δυσκολίες οι οποίες αναφέρονται από τους γονείς είναι: άγχος, φοβίες, χειριστικές συμπεριφορές, εκρήξεις θυμού, χαμηλή αυτοεκτίμηση.
  • Παράλληλα, μπορεί να συζητηθούν  δυσκολίες και περιορισμοί  που μπορεί να βιώσει και  ένας γονέας στην διαχείριση του παιδιού του (π.χ. το άγχος του γονέα, διαφωνίες ή συγκρούσεις μεταξύ των γονιών, οι ενοχές των γονιών κ.α.).
  • Η συμβουλευτική διαδικασία είναι πολύ ωφέλιμη σε περιόδους έντονων συναισθηματικών αλλαγών ή τραυματικών περιόδων στο οικογενειακό πλαίσιο, όπως: διαζύγιο, πένθος, προβλήματα υγείας κ.α.
  • Ψυχοεκπαίδευση, συζήτηση και εκτενής ενημέρωση του γονέα σε περιπτώσεις που κάποιο παιδί λάβει οποιαδήποτε διάγνωση κάποιας διαταραχής ή συνδρόμου ή αντιμετωπίζει ειδικές δυσκολίες.